„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) w tym realizację Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: Wdrożenie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność na obszarz e Stowarzyszenia „LGD7 – Kraina Nocy i Dni”,
Realizacja strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność finansowana jest w ramach programów: Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR) oraz Programu Fundusze Europejskie dla Wielkopolski 2021-2027 (FEW), ze środków funduszy: Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) oraz Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) i realizuje następujące cele:
* Cel 1: Aktywna społeczność w Krainie Nocy i Dni
* Cel 2: Poprawa jakości oferty usługowej i spędzania czasu wolnego
oraz przypisane do nich wskaźniki rezultatu

„Smaki Krainy Nocy i Dni”

14 września, 2018

2 września br. podczas Dożynek Powiatowo – Gminnych w Zbiersku odbyło się kulinarne wydarzenie pn. „Smaki Krainy Nocy i Dni”. Do udziału w wydarzeniu zaprosiliśmy organizacje (KGW, Stowarzyszenia) z naszego obszaru. Zgłosiło się pięć organizacji:

KGW Chełmce z gminy Opatówek, KGW w Chodybkach z gminy Koźminek, KGW Brudzew z gminy Blizanów, KGW w Mycielinie oraz Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów z Żelazkowa.

Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały wiele regionalnych potraw kulinarnych, począwszy od smażonych placków z jabłkami, zupę z zielonego ogórka, domowe ciasta, poprzez chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Potrawy cieszyły się wielkim uznaniem wśród gości dożynek. Wszystkie kulinarne specjały zachwycały swym smakiem podniebienia degustujących uczestników imprezy.

Bardzo serdecznie dziękujemy Paniom za zaangażowanie, pięknie przygotowane stoiska i promowanie tradycji kulinarnych naszego regionu.

« POWRÓT