„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) w tym realizację Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: Wdrożenie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność na obszarz e Stowarzyszenia „LGD7 – Kraina Nocy i Dni”,
Realizacja strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność finansowana jest w ramach programów: Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR) oraz Programu Fundusze Europejskie dla Wielkopolski 2021-2027 (FEW), ze środków funduszy: Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) oraz Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) i realizuje następujące cele:
* Cel 1: Aktywna społeczność w Krainie Nocy i Dni
* Cel 2: Poprawa jakości oferty usługowej i spędzania czasu wolnego
oraz przypisane do nich wskaźniki rezultatu

II FESTIWAL TRADYCYJNYCH SMAKÓW W KRAINIE NOCY I DNI

W dniu 1 września 2012 roku już po raz drugi Lokalna Grupa Działania LGD7 „Kraina Nocy i Dni” zorganizowała w gospodarstwie agroturystycznym „Karczma Kaliska” w Szadku koło Cekowa Festiwal Tradycyjnych Smaków w Krainie Nocy i Dni.

Impreza ta, z nazwy sugerująca zainteresowanie kulinariami, swoim zakresem obejmuje także inne działania promocyjne m.in. turystykę wiejską, producentów warzyw i owoców, folklor wiejski oraz prezentację zanikających zawodów.

Tak też było i tym razem, gdy w Szadku pokazano, że region kaliski jest silnym ośrodkiem rolniczym, kulturalnym i turystycznym. Festiwal uzmysłowił gościom, ludziom z miasta, iż stanowi on ciekawe połączenie kilku naraz „imperiów”:

  • nowej trasy turystyczno-historycznej „Na skraju Imperium” obejmującej pogranicze dawnego zaboru carskiego,
  • “imperium pomidora” – gdyż właśnie tutejsze „zagłębie pomidorów” zasługuje na najwyższą ocenę pod względem jakościowym i smakowym,
  • “imperium tradycji kulinarnych” ukazujące mnogość regionalnych potraw przygotowanych przez bardzo aktywne Koła Gospodyń Wiejskich.

Festiwal Tradycyjnych Smaków, oprócz części wystawienniczo – informacyjnej, obejmował także współzawodnictwo zespołów reprezentujących Gminy z terenu działania LGD w czterech kategoriach:

  1. Regionalne potrawy z warzyw i mięsa.
  2. Tradycyjne nalewki i napoje.
  3. Wzorowy producent w sektorze rolno-spożywczym.
  4. Co można zrobić z pomidorów?.

Komisja konkursowa, złożona z przedstawicieli firm doradczych (oraz gościnnie Pana Posła Piotra Walkowskiego, który wykazał się nadzwyczajnymi wprost umiejętnościami kulinarnymi) z trudem wybrała zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Zostały nimi Panie z Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujących Gminy: Opatówek, Stawiszyn, Godziesze Wielkie oraz Piekarnia w Koźminku.

Do degustacji komisji a także uczestników Festiwalu przygotowano doskonałe dania m.in. kluski ze skwarkami, fasolowe smarowidło, nalewki: ziołową, gruszkową i porzeczkową, sok z jarzębiny, chleb tradycyjny oraz dżem z zielonych pomidorów. To tylko potrawy i produkty nagrodzone, bo innych, ledwo co im ustępujących, było bardzo dużo.

Festiwal, kolejny już raz, ukazał ogromny zasób pomysłów wywodzących się z dawnej tradycji ludowej mieszkańców podkaliskich wsi. Do tradycji tej nawiązywało także nagrodzone stoisko historyczne „Na skraju imperium” przygotowane przez Małgorzatę i Karola Matczaków odnoszące się do przeszłości tej ziemi podzielonej pomiędzy zaborców.

Festiwal przebiegał w wyśmienitej atmosferze, a jego uczestnicy chętnie przyjęli zaproszenie na następne spotkanie, w 2013 roku.

Zwycięzcy festiwalowych konkursów:

KATEGORIA I

„Regionalne produkty i potrawy pochodzenia roślinnego – z ziemniaka, kapusty, pomidora, mąki i farsze roślinne, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz najciekawsza aranżacja stoiska”

Produkt, potrawa – pochodzenia zwierzęcego:

I miejsce – Kluski Śląskie ze skwarkami – Gmina Opatówek

II miejsce – Kopytka ze słoniną – KGW Przedzeń/ Gmina Ceków –Kolonia

III miejsce -Gołąbeczki Boguckie – KGW Bogucice/ Gmina Blizanów

Produkt, potrawa – pochodzenia roślinnego:

I miejsce – Kluski na parze z kapustą, GOK Stawiszyn/ Gmina i Miasto Stawiszyn

II miejsce – Fasolowe smarowidło, Stowarzyszenie KGW Godziesze Wielkie reprezentowane przez Końska Wieś

III miejsce -Kapuśniak , KGW Saczyn/ Gmina Godziesze Wielkie

Wyróżnienie – Prażoki z kapustą, KGW Budy Liskowskie/ Gmina Lisków

KATEGORIA II

„Sekrety smaku – nalewki i napoje regionalne oraz najciekawsza aranżacja stoiska”

Nalewki:

I miejsce – Nalewka Ziołowa , KGW Saczyn/ Gmina Godziesze Wielkie

II miejsce – Nalewka Gruszkowa, Katarzyna Bartczak/ gospodarstwo agroturystyczne „Kaśkowa Stodoła”

III miejsce – Nalewka Porzeczkowa, GOK Stawiszyn/ Gmina i Miasto Stawiszyn

Wyróżnienie – Nalewka Różano- Jeżynowa , Grażyna Rabiega

Napoje regionalne:

I miejsce – Sok z Jarzębiny, Katarzyna Bartczak/ gospodarstwo agroturystyczne (gm. Lisków)

II miejsce – Domowy Nektar Wiśniowy, Andrzej Izabela Płonka/ Tłocznia Soków Owocowych TESO

III miejsce – Sok z Jarzębiny, Grażyna Rabiega

KATEGORIA III

„Stoisko i wzorowy producent sektora rolno-spożywczego z obszaru działania LGD7-Kraina Nocy i Dni”

I miejsce – Piekarnia Koźminek/ Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska (Jacek Wolniaczyk)

Wyróżnienie – Marek Szlenkier – Gospodarstwo Ekologiczne

KATEGORIA IV

“Nasze Pomidory” oraz najciekawsza aranżacja stoiska

I miejsce – Dżem z zielonych pomidorów, Stowarzyszenie KGW w Godzieszach Wielkich reprezentowane przez – Końska Wieś

II miejsce – Sos pomidorowy słodko-pikantny, KGW Saczyn/ Gmina Godziesze Wielkie

III miejsce – Pralinki Pomidorowe – KGW Bogucice

Wyróżnienie – Przecier Pomidorowy, Sołectwo Bogdanów/ Gmina Koźminek

NAJCIEKAWSZA ARANŻACJA STOISKA:

I miejsce – Małgorzata i Karol Matczak

Wyróżnieni:

– KGW Budy Liskowskie/ Gmina Lisków

– Mirosława Wielgocka, Pokaz pieczenia chleba w piecu chlebowy.

« POWRÓT