II FESTIWAL TRADYCYJNYCH SMAKÓW W KRAINIE NOCY I DNI
W dniu 1 września 2012 roku już po raz drugi Lokalna Grupa Działania LGD7 „Kraina Nocy i Dni” zorganizowała w gospodarstwie agroturystycznym „Karczma Kaliska” w Szadku koło Cekowa Festiwal Tradycyjnych Smaków w Krainie Nocy i Dni.
Impreza ta, z nazwy sugerująca zainteresowanie kulinariami, swoim zakresem obejmuje także inne działania promocyjne m.in. turystykę wiejską, producentów warzyw i owoców, folklor wiejski oraz prezentację zanikających zawodów.
Tak też było i tym razem, gdy w Szadku pokazano, że region kaliski jest silnym ośrodkiem rolniczym, kulturalnym i turystycznym. Festiwal uzmysłowił gościom, ludziom z miasta, iż stanowi on ciekawe połączenie kilku naraz „imperiów”:
- nowej trasy turystyczno-historycznej „Na skraju Imperium” obejmującej pogranicze dawnego zaboru carskiego,
- “imperium pomidora” – gdyż właśnie tutejsze „zagłębie pomidorów” zasługuje na najwyższą ocenę pod względem jakościowym i smakowym,
- “imperium tradycji kulinarnych” ukazujące mnogość regionalnych potraw przygotowanych przez bardzo aktywne Koła Gospodyń Wiejskich.
Festiwal Tradycyjnych Smaków, oprócz części wystawienniczo – informacyjnej, obejmował także współzawodnictwo zespołów reprezentujących Gminy z terenu działania LGD w czterech kategoriach:
- Regionalne potrawy z warzyw i mięsa.
- Tradycyjne nalewki i napoje.
- Wzorowy producent w sektorze rolno-spożywczym.
- Co można zrobić z pomidorów?.
Komisja konkursowa, złożona z przedstawicieli firm doradczych (oraz gościnnie Pana Posła Piotra Walkowskiego, który wykazał się nadzwyczajnymi wprost umiejętnościami kulinarnymi) z trudem wybrała zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Zostały nimi Panie z Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujących Gminy: Opatówek, Stawiszyn, Godziesze Wielkie oraz Piekarnia w Koźminku.
Do degustacji komisji a także uczestników Festiwalu przygotowano doskonałe dania m.in. kluski ze skwarkami, fasolowe smarowidło, nalewki: ziołową, gruszkową i porzeczkową, sok z jarzębiny, chleb tradycyjny oraz dżem z zielonych pomidorów. To tylko potrawy i produkty nagrodzone, bo innych, ledwo co im ustępujących, było bardzo dużo.
Festiwal, kolejny już raz, ukazał ogromny zasób pomysłów wywodzących się z dawnej tradycji ludowej mieszkańców podkaliskich wsi. Do tradycji tej nawiązywało także nagrodzone stoisko historyczne „Na skraju imperium” przygotowane przez Małgorzatę i Karola Matczaków odnoszące się do przeszłości tej ziemi podzielonej pomiędzy zaborców.
Festiwal przebiegał w wyśmienitej atmosferze, a jego uczestnicy chętnie przyjęli zaproszenie na następne spotkanie, w 2013 roku.
Zwycięzcy festiwalowych konkursów:
KATEGORIA I
„Regionalne produkty i potrawy pochodzenia roślinnego – z ziemniaka, kapusty, pomidora, mąki i farsze roślinne, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz najciekawsza aranżacja stoiska”
Produkt, potrawa – pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce – Kluski Śląskie ze skwarkami – Gmina Opatówek
II miejsce – Kopytka ze słoniną – KGW Przedzeń/ Gmina Ceków –Kolonia
III miejsce -Gołąbeczki Boguckie – KGW Bogucice/ Gmina Blizanów
Produkt, potrawa – pochodzenia roślinnego:
I miejsce – Kluski na parze z kapustą, GOK Stawiszyn/ Gmina i Miasto Stawiszyn
II miejsce – Fasolowe smarowidło, Stowarzyszenie KGW Godziesze Wielkie reprezentowane przez Końska Wieś
III miejsce -Kapuśniak , KGW Saczyn/ Gmina Godziesze Wielkie
Wyróżnienie – Prażoki z kapustą, KGW Budy Liskowskie/ Gmina Lisków
KATEGORIA II
„Sekrety smaku – nalewki i napoje regionalne oraz najciekawsza aranżacja stoiska”
Nalewki:
I miejsce – Nalewka Ziołowa , KGW Saczyn/ Gmina Godziesze Wielkie
II miejsce – Nalewka Gruszkowa, Katarzyna Bartczak/ gospodarstwo agroturystyczne „Kaśkowa Stodoła”
III miejsce – Nalewka Porzeczkowa, GOK Stawiszyn/ Gmina i Miasto Stawiszyn
Wyróżnienie – Nalewka Różano- Jeżynowa , Grażyna Rabiega
Napoje regionalne:
I miejsce – Sok z Jarzębiny, Katarzyna Bartczak/ gospodarstwo agroturystyczne (gm. Lisków)
II miejsce – Domowy Nektar Wiśniowy, Andrzej Izabela Płonka/ Tłocznia Soków Owocowych TESO
III miejsce – Sok z Jarzębiny, Grażyna Rabiega
KATEGORIA III
„Stoisko i wzorowy producent sektora rolno-spożywczego z obszaru działania LGD7-Kraina Nocy i Dni”
I miejsce – Piekarnia Koźminek/ Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska (Jacek Wolniaczyk)
Wyróżnienie – Marek Szlenkier – Gospodarstwo Ekologiczne
KATEGORIA IV
“Nasze Pomidory” oraz najciekawsza aranżacja stoiska
I miejsce – Dżem z zielonych pomidorów, Stowarzyszenie KGW w Godzieszach Wielkich reprezentowane przez – Końska Wieś
II miejsce – Sos pomidorowy słodko-pikantny, KGW Saczyn/ Gmina Godziesze Wielkie
III miejsce – Pralinki Pomidorowe – KGW Bogucice
Wyróżnienie – Przecier Pomidorowy, Sołectwo Bogdanów/ Gmina Koźminek
NAJCIEKAWSZA ARANŻACJA STOISKA:
I miejsce – Małgorzata i Karol Matczak
Wyróżnieni:
– KGW Budy Liskowskie/ Gmina Lisków
– Mirosława Wielgocka, Pokaz pieczenia chleba w piecu chlebowy.