„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) w tym realizację Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: Wdrożenie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność na obszarz e Stowarzyszenia „LGD7 – Kraina Nocy i Dni”,
Realizacja strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność finansowana jest w ramach programów: Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR) oraz Programu Fundusze Europejskie dla Wielkopolski 2021-2027 (FEW), ze środków funduszy: Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) oraz Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) i realizuje następujące cele:
* Cel 1: Aktywna społeczność w Krainie Nocy i Dni
* Cel 2: Poprawa jakości oferty usługowej i spędzania czasu wolnego
oraz przypisane do nich wskaźniki rezultatu

LAUREACI FESTIWALOWYCH KONKURSÓW KULINARNYCH

21 sierpnia, 2017

1. Kategoria I – „Regionalne produkty i potrawy pochodzenia roślinnego –z ziemniaka, kapusty, pomidora, mąki i farsze roślinne, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz najciekawsza aranżacja stoiska”

 

– Produkty pochodzenia zwierzęcego:
I MIEJSCE – Solona szynka żniwna
KGW w Michałowie Drugim (Gmina Opatówek)

II MIEJSCE – Bitki z królika z sosem chrzanowym i buraczkami
KGW w Chodybkach (Gmina Koźminek)

III MIEJSCE – Gulasz wołowy z grzybami z lasów blizanowskich
KGW Piotrów (Gmina Blizanów)

WYRÓŻNIENIE – Pieczeń ze schabu z cebulą, jabłkiem i dżemem morelowym
KGW w Saczynie (Gmina Godziesze Wielkie)

 

– Produkty pochodzenia roślinnego:
I MIEJSCE – Krem z dyni „Grażyny”
Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów – Koło Żelazków (Gmina Żelazków)

II MIEJSCE – Pulpeciki z kalafiora w sosie miętowym
KGW w Saczynie (Gmina Godziesze Wielkie)

III MIEJSCE – Farszynki z sałatką z pomidora i bazylii
KGW w Końskiej Wsi (Gmina Godziesze Wielkie)

WYRÓŻNIENIE – Ziemniak
KGW w Korzeniewie (Gmina Mycielin)

 

2. Kategoria II – „Sekrety Smaku – nalewki i napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) oraz najciekawsza aranżacja stoiska”

 

– Nalewki regionalne:
I MIEJSCE – Nalewka owocowa mieszana
Gminny Ośrodek Kultury w Opatówku (Gmina Opatówek)

II MIEJSCE – Aromatyczna nalewka z kwiatu czarnego bzu
KGW Piątek Mały Kolonia i Piątek Mały (Gmina i Miasto Stawiszyn)

III MIEJSCE – Śliwkówka
KGW w Michałowie Drugim (Gmina Opatówek)

WYRÓŻNIENIE – Damska różana nalewka
KGW w Michałowie Drugim (Gmina Opatówek)

 

– Napoje regionalne:

I MIEJSCE – Koktajl pietruszkowo-gruszkowo-bananowy
KGW w Końskiej Wsi (Gmina Godziesze Wielkie)

II MIEJSCE – Miętówka – miodowa
Gminny Ośrodek Kultury w Opatówku (Gmina Opatówek)

III MIEJSCE – Kapuściana głowa
KGW w Michałowie Drugim (Gmina Opatówek)

WYRÓŻNIENIE – Orzeźwiający napój z Gminy Blizanów
KGW Piotrów (Gmina Blizanów)

 

3. Kategoria III – „NASZE POMIDORY” oraz najciekawsza aranżacja stoiska”

 

I MIEJSCE – Pomidorowy balsam dla serca i ochłody
KGW Piątek Mały Kolonia i Piątek Mały (Gmina i Miasto Stawiszyn)

II MIEJSCE – Pomidor
KGW w Korzeniewie (Gmina . Mycielin)

III MIEJSCE – Soczyste pomidory z Gminy Blizanów
KGW Piotrów (Gmina Blizanów)

WYRÓŻNIENIE – Pomidorowy placek
KGW w Saczynie (Gmina Godziesze Wielkie)

 

4. Kategoria IV – „CIASTA I DESERY TRADYCYJNE” oraz najciekawsza aranżacja stoiska”

 

I MIEJSCE – Tarta z jagodami
KGW w Chodybkach (Gmina Koźminek)

II MIEJSCE – Malinowa rozkosz pod bezową pierzynką z dodatkiem muśniętych słońcem brzoskwiń
KGW Piątek Mały Kolonia i Piątek Mały (Gmina i Miasto Stawiszyn)

III MIEJSCE – PRLowski blok czekoladowy
KGW w Końskiej Wsi (Gmina Godziesze Wielkie)

WYRÓŻNIENIE – Jabłka w szlafrokach
Gminny Ośrodek Kultury w Opatówku (Gmina Opatówek)

 

5. Kategoria: “Najciekawsza aranżacja stoiska”

 

I MIEJSCE – KGW Piotrów (Gmina Blizanów)

WYRÓŻNIENIA:
1) Gminny Ośrodek Kultury w Opatówku (Gmina Opatówek)
2) KGW w Chodybkach (Gmina Koźminek)
3) KGW Piątek Mały Kolonia i Piątek Mały (Gmina i Miasto Stawiszyn)

 

6. Dodatkowe wyróżnienia za wkład pracy, oryginalność i różnorodność przygotowanych potraw/produktów:

 

1) KGW w Końskiej Wsi (Gmina Godziesze Wielkie)
2) KGW w Chodybkach (Gmina Koźminek)
3) Gminny Ośrodek Kultury w Opatówku (Gmina Opatówek)
4) KGW Piotrów (Gmina Blizanów)

« POWRÓT