III FESTIWAL TRADYCYJNYCH SMAKÓW W KRAINIE NOCY I DNI
Stowarzyszenie „LGD7- Kraina Nocy i Dni” już po raz trzeci zorganizowało „Festiwal Tradycyjnych Smaków w Krainie Nocy i Dni”. Festiwal odbył się 15 sierpnia 2013 roku na terenie Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Szwacinie, w gminie Godziesze Wielkie, a jego otwarcia dokonał Prezes Stowarzyszenia LGD7, Pan Józef Podłużny serdecznie witając wszystkich przybyłych gości.
Po raz kolejny Festiwal Smaków przepełniły aromatyczne zapachy regionalnych specjałów. To tutaj, w tym roku, w Szwacinie promowaliśmy unikatowe lokalne dziedzictwo kulinarne regionu, jego produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne. W czasie trwania imprezy wszyscy odwiedzający mogli posmakować lokalnych produktów z obszaru LGD7. Czernina z kaczki, pieczona gęś, pasztet z królika, tradycyjnie wypiekany chleb i wiele innych smakołyków. W tym roku imprezę wspaniale uzupełniały tradycje, zwyczaje i obrzędy dożynkowe, które miały miejsce podczas obchodów święta plonów- dożynek gminnych.
Pomysłowość, przepiękne barwne aranżacje stołów, estetyka podania potraw oraz wykwintne smaki potraw tradycyjnych przekazywanych od pokoleń zachwycały wszystkich wszystkich gości odwiedzających festiwalowe stoiska. Goście festiwalu mogli odwiedzić stoiska kulinarne, stoiska rękodzieła artystycznego, pokaz lepienia garnków z gliny, jak również stoisko rzeźbienia w drewnie przez artystę rzeźby ludowej – pokaz rzeźbienia piłą spalinową, gdzie widz aktywnie uczestniczył w procesie tworzenia dzieła- rzeźby powstałej z kawałka drewna.
Wspólne spędzenie czasu umilały zespoły „Kapela z Orliczka” wykonując muzykę ludową w pięknym nowoczesnym wydaniu oraz niepowtarzalny koncert orkiestry Dętej OSP z Chełmc. W trakcie trwania festiwalu odbyły się Konkursy Kulinarne. Gminy wchodzące w skład naszego Stowarzyszenia zaprezentowały stoiska z regionalnymi potrawami. Zaprezentowano potrawy i produkty według starych, sprawdzonych, charakterystycznych dla swoich terenów przepisów. Produkty biorące udział w konkursach oceniała komisja, w skład której weszli Pani Halina Modławska – znawca regionalnej tradycji kulinarnej, Pan Grzegorz Cetner – doradca ds. rozwoju obszarów wiejskich oraz Wiceprezes Stowarzyszenia LGD7 Pan Jarosław Budka.
Serdecznie gratulujemy Zwycięzcom a wszystkim zespołom reprezentującym Gminy z naszego obszaru, właścicielom gospodarstw agroturystycznych i indywidualnym osobom serdecznie dziękujemy za uczestniczenie w imprezie.
LAUREACI KONKURSÓW:
K A T E G O R I A I
„Regionalne produkty i potrawy pochodzenia roślinnego: z ziemniaka, kapusty, pomidora, mąki i farsze roślinne, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz najciekawsza aranżacja stoiska”:
PRODUKTY I POTRAWY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO:
I miejsce, „Czernina z kaczki”, Zajazd „Noce i Dnie”, Marta i Patryk Różalscy, Russów
II miejsce, „Wiejski Smalec”, Maria Wojciechowska, Budy Liskowskie II/ Gmina Lisków
III miejsce, „Schab kieszonkowy”, KGW w Saczynie/ Gmina Godziesze Wielkie
Wyróżnienie, „Zupa szczawiowa z boczkiem”,Izba Historyczno- Regionalna Małgorzaty i Karola Matczaków/ Koźlątków
PRODUKTY I POTRAWY POCHODZENIA ROŚLINNEGO:
I miejsce: „Piróg mojej babci z maczajką”, Lokalna Grupa Dyskusyjna w Końskiej Wsi, gm. Godziesze Wielkie
II miejsce: „Pyszny chleb”, Stowarzyszenie „Odnowa Razem dla Gminy”, gm. Mycielin
III miejsce: „Chleb tradycyjnie wypiekany sposobem domowym w piecu
chlebowym”, Maria Wojciechowska, Budy Liskowskie II, Gmina Lisków
Wyróżnienie: „Ogóreczki do wódeczki”, „Zajazd „Noce i Dnie”, Marta i Patryk Różalscy, Russów
K A T E G O R I A II
„Sekrety Smaku – nalewki i napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) oraz najciekawsza aranżacja stoiska”:
NALEWKI REGIONALNE:
I miejsce: „Jajeczny Likier-Cud”, Stowarzyszenie „Odnowa Razem dla Gminy”, gm. Mycielin
II miejsce: „ Akacjówka”, Agroturystyka „W Różanym Sadzie”, Grażyna Rabiega, Józefów
III miejsce: „Nalewka z czarnej porzeczki” – KGW Jastrzębniki, gm. Blizanów
Wyróżnienie – „Nalewka wiśniowa” – KGW Ceków Kolonia, gm. Ceków- Kolonia
NAPOJE REGIONALNE
I miejsce: „Syrop miętowy”, Agroturystyka „W Różanym Sadzie”, Grażyna Rabiega, Józefów
II miejsce: „Kompot z dzikich gruszek”- Sołectwo Bogdanów, gm. Koźminek
III miejsce: „Żniwny napój miodowo-miętowy”- KGW Chełmce, gm. Opatówek
K A T E G O R I A III
“Nasze pomidory” oraz najciekawsza aranżacja stoiska”:
I miejsce: “Pomidorowe lizaki – czyli pomidorki nadziewane ziołowym gzikiem na patyku” – KGW w Saczynie, gm. Godziesze Wielkie
II miejsce: „Sos pomidorowy z makaronem”, MGOK w Zbiersku, Gmina i Miasto Stawiszyn
III miejsce: „Schab ogrodnika z pomidora w panierce z dodatkiem koziego sera”- Stowarzyszenie „Jak w Rodzinie”, Godziesze Wielkie, gm. Godziesze Wielkie
Wyróżnienie: „Zielony sos z pomidorów z podpłomykiem z fajerek” Lokalna Grupa Dyskusyjna w Końskiej Wsi, gm. Godziesze Wielkie
NAJCIEKAWSZA ARANŻACJA STOISKA:
I miejsce: Stowarzyszenie „Odnowa Razem dla Gminy”, gm. Mycielin
Wyróżnienia:
* Lokalna Grupa Dyskusyjna w Końskiej Wsi, gm. Godziesze Wielkie
* Zajazd „Noce i Dnie”, Marta i Patryk Różalscy z Russowa